Market conditions of ERP systems / Az ERP rendszerek piaci körülményei

An international ERP market can categorize a large number of vendors. Major manufacturers, giants (Giant 4), SAP, Oracle, Microsoft and Infor dominate the half of the global ERP market. First-tier manufacturers offer top-of-the-line ERP solutions and often target large global businesses. Their products are broad in terms of functionality and cover many different industries.

A nemzetközi ERP piacon a nagyszámú eladót lehet kategorizálni. Az elsődleges gyártók, az óriások (Giant 4), az SAP, az Oracle, a Microsoft és az Infor együtt uralják a globális ERP piac felét. Az első szintű gyártók csúcsminőségű ERP megoldásokat kínálnak, és gyakran nagy globális vállalkozásokat céloznak meg. Termékeik széleskörűek a funkcionalitás szempontjából és számos különböző iparágat fednek le.

SAP ORACLE 01 ENG
Snapshot of “Giant 4”

 

 

SAP ORACLE
Pillanatkép a “4 Óriás”-ról (“Giant 4”)

 

Market distribution

Market share is the most important metric category in terms of which vendor belongs to Tier1, but this factor is irrelevant to ranking.

Piaci megoszlás

A piaci részesedés a legfontosabb metrikus kategória abból a szempontból, hogy melyik eladó tartozik a Tier1 kategóriába, de ez tényező lényegtelen a rangsor szempontjából.

SAP ORACLE 02 ENG
The distribution of ERP market in 2017 / Az ERP piac megoszlása 2017-ben

Project implementation cost

According to a study, the indicator expresses implementation costs as a percentage of annual revenue. They generally take into account the differences between large and small organizations. Infor is 5.1% the best in this category, with SAP and Microsoft close behind 5.2%. Most ERP projects exceed the available budget, according to a 2016 survey, 57% of respondents say they underestimated wage costs and caused unexpected unforeseen organizational or technological problems to exceed the budget.

A projekt implementációs költsége

Egy tanulmány szerint a mutató az implementációs költségeket fejezi ki az éves bevétel százalékában. Általában figyelembe veszik a nagy és kis szervezetek közötti különbségeket. Az Infor ebben a kategóriában 5,1% -kal a legjobb helyen áll, az SAP és a Microsoft szorosan a nyomában van 5,2%-kal. Az ERP projektek legtöbbször túllépik a rendelkezésre álló budgetet, egy 2016-os felmérés szerint a válaszadók 57%-a azt mondja, hogy alultervezték a bérköltségeket és váratlan, előre nem látható szervezeti vagy technológiai problémák okozták a költségkeret túllépését.

SAP ORACLE 03 ENG
Implementation cost of the ERP project / Az ERP projekt implementációs költsége

Project implementation duration

Research has shown that time and cost overruns often go hand in hand. The results of the aforementioned survey show that only 43% of ERP projects are made on time or before the deadline. In this regard, Oracle is the best among the four manufacturers, with an average system run time of 25.3 months. The second place is Infor 30 months.

A rendszerbevezetés időtartama

A kutatás szerint a határidők és a költségek túllépése gyakran kéz a kézben jár. A fent említett felmérés eredményei azt mutatják, hogy az ERP-projektek mindössze 43% -a készül el időben vagy határidő előtt. E tekintetben az Oracle a legjobb a négy gyártó közül, a rendszerbevezetés átlagos időtartama 25,3 hónap. A második helyen az Infor áll 30 hónappal.

SAP ORACLE 04 ENG
Project implementation duration / A rendszerbevezetés időtartama

Average payback period

How much time does the ERP project pay off? Many factors affect the length of the payout period.
Larger, more complex projects have a longer payback period. The carefully designed project plan significantly reduces the payback period.
In order to determine the payback time, it is essential that the organizations perform appropriate measurements and measurements before implementation.
From this point of view, SAP is the best. Customers need an average of 8.5 months to recover the costs they have invested. Infor has an average payback period of 9.8 months.

Átlagos megtérülési idő

Mennyi idő alatt térül meg az ERP projekt? Számos tényező befolyásolja a megtérülési idő hosszát.
A nagyobb, bonyolultabb projekteknek hosszabb a megtérülési ideje. A gondosan kidolgozott projektterv lényegesen csökkenti a megtérülési időt.
A megtérülési idő meghatározásához elengedhetetlen, hogy a szervezetek a végrehajtás előtt megfelelő mérőszámokat és méréseket készítsenek.
Ebből a szempontból az SAP a legjobb. Ügyfeleinek átlagosan 8,5 hónapra van szüksége a befektetett költségek megtérüléséhez. Az Infornak átlagosan 9,8 hónap a megtérülési ideje.

SAP ORACLE 05 ENG
Average payback period / Átlagos megtérülési idő

Functionality

An ERP assessment is an essential part of its functional rating. It is a great challenge for the customer to choose the best ERP package for her. There are many ERP products, configurations and service sets available.

The next rank is based on the functional evaluation.

There are many strategic questions to choose the right ERP: What is the expectation of ERP? Which areas would you like to develop? When would you like to complete your ERP project? What is the ERP project plan, deadline, budget?

What future prognosis will you expect?

Older ERP systems were almost entirely focused on production and only had some basic functions.

Today’s state-of-the-art ERP solutions are enterprise-class systems that incorporate all functions.

Funkcionalitás

Az ERP értékelés lényeges része a funkcionális minősítése. Nagy kihívás az ügyfél részéről, hogy kiválassza a számára legfelelőbb ERP csomagot. Nagyon sok ERP termék, konfiguráció és szolgáltatáskészlet létezik.

A következő rangsor a funkcionális értékelésen alapul.

Sok-sok stratégiai kérdést kell feltenni a megfelelő ERP kiválasztásához: Mi az elvárás az ERP rendszertől? Milyen területeken szeretne fejleszteni? Mikor szeretné befejezni ERP projektjét? Mi az ERP projekt terve, határideje, költségvetése?

Milyen jövőbeni növekedést prognosztizál?

A régebbi ERP rendszerek szinte teljes egészében csak a gyártásra koncentráltak és csak néhány alapvető funkcióval rendelkeztek.

A mai korszerű ERP megoldások vállalati szintű rendszerek, amelyek magukba foglalják az összes funkciót.

SAP ORACLE 06
Functionality / Funkcionalitás

Final ranking

The result is surprising that Infor LN (BaaN) has become the best in the final ranking. The company is the least known of the 4 “Giant”, but it does well with all the conditions.

Buying the most expensive system from the best-known vendor does not guarantee a successful ERP implementation. Results can help, but not all organizations are “the best choice”. A thorough and rigorous software assessment needs to be done to select the most appropriate ERP system for our organization.

Végső rangsor

Meglepő az az eredmény, hogy a végső rangsorban az Infor LN (BaaN) lett a legjobb. A cég a legkevésbé ismert a 4 „Óriás” közül, de nagyon jól teljesít minden feltételt.

A legdrágább rendszer beszerzése a legismertebb szállítótól sem garantálja a sikeres ERP-implementációt. Az eredmények segíthetnek, de nincs minden szervezet számára “legjobb választás”. Alapos és szigorú szoftverértékelést kell végezni ahhoz, hogy kiválasszuk a szervezetünknek legmegfelelőbb ERP rendszert.

SAP ORACLE 07
Final ranking / Végső rangsor

 

The analysis was based on the “Comparison of Tier 1 ERP Vendors”.

Az elemzés a “A comparison of Tier 1 ERP Vendors” alapján készült.

Author: 0912 maya

I am an ERP consultant- I can help you any time if you would like to implement an ERP system. Call me + 36 30 441 3694

Leave a comment